Balatoni vállalkozások felfedezése – Vauhaus Siófok

Aki kutyabarát,az mindent elkövet hogy a lehető legtöbbet és a lehető legjobbat adja és tegye a kutyájáért. Nem vagyunk ezzel mi sem másként, Zara (egy hógolyó westie) családunk szeme fénye, ahova tudjuk magunkkal visszük és éli velünk az igen pörgős életünket. Ahogy a social média oldalakat pörgettem, egyre többet ugrott elém egy szimpatikus vállalkozás oldala, szuper képek, aranyos posztok, igazi kutyaszerelem oldal! Látszik a fiatalos lendület, a trendi marketing használata és a profi hozzáértés, nem is eredményezhet mást, mint egy “a kutyámnak a legjobbat” itt kapom meg a környéken, nem is kérdés,a szakértelem a kutyákért és nem a pénztárcánk ellen van!

Ami nagyon szimpatikus még,hogy hazai kézműves kutyatermékeket készítőkkel is együtt dolgoznak, nem a multik  büdzséjét növelve,mint sokan mások! Aki még nem találkozott Mangóval az Instagram-on, és a Vauhaus Siófok név még nem mond elegendő információt,azoknak ajánlom főként, de ha már ismered őket,akkor is kérdeztem olyat, amit biztos még nem tudtál a Barf siófoki helytartóiról!

Zsófi: Szeretnénk nektek röviden bemutatkozni, hogy megismerjétek a Vauhaus mögötti csapatot, ami inkább egy kis család. Mangó, a tacsi, mindennek a szíve-lelke, aki nélkül ez az egész meg sem fordult volna a fejünkben; Peti, aki a kevésbé látványos (de annál fontosabb) dolgokért felel, karbantart, szállít, mindig ott remekel ahol éppen szükség van rá, na meg én, Zsófi akivel a legtöbbet találkozhattok a boltban és a közösségi oldalakon. 

Vállalkozásunk ötlete 2019 novemberében pattant ki a fejemből, amikor még ez a nyers etetés téma kifejezetten gyerekcipőben járt Magyarországon. Ekkor még az ezzel foglalkozó boltok száma is elenyésző volt, mind Budapesten, mind pedig vidéken. Azóta ezeknek az üzleteknek a száma megsokszorozódott, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik az egészséges kutyatáplálás iránt. A BARF (Biologically Appropriate Raw Food) lényegében a lehető legtisztább és legtermészetesebb etetési forma, amire minden “kanapé-ragadózónak” szüksége lenne. 

 

  1. Honnan jött a Vauhaus nyitásának ötlete? Hogyan állt össze a stílus és a koncepció?

Zsófi: Gyerekkorom legnagyobb vágya volt, hogy kutyatulajdonos lehessek, de erre sajnos nem került sor nagyon sokáig. Ebből adódóan, mire körvonalazódni látszott a kép, hogy végre gazdi lehetek igyekeztem a lehető legjobban felkészülni rá. Sajnos rá kellett jönnöm arra, hogy a mennyi vackot képesek a gyártók eladni szeretett 

állatainknak eledel, jutalomfalat és játék címszó alatt. Belemélyedtem a tápok világába, de mégsem találtam meg a számunkra megfelelőt. Mangó hol allergiás volt, hol ment a hasa, hol válogatott. Hosszú út vezetett odáig, hogy nyersen etessünk, de ez volt a legjobb döntésünk. Sajnos sehol sem tudtuk kompletten beszerezni a heti menühöz szükséges alapanyagokat jártunk henteshez, szupermarketbe vagy éppen rendeltünk de mindig valami hiányzott és a fagyasztott húsok rendelése drága volt. Mivel a környékünkön nem volt ilyen bolt, ezért hiánypótlónak gondoljuk a Siófokon. Így fogalmazódott meg bennünk a Vauhaus ötlete, mert szerettünk volna segíteni azoknak a gazdiknak, akiknek hozzánk hasonlóan az állat családtag. Akiknek fontos az, hogy a kedvencük kiegyensúlyozott és a lehető leghosszabb életet élje, mindezt a legegészségesebb keretek között. Először a logónk készült el, ami a saját kedvencünket Mangót ábrázolja, majd a színeinket is e szerint választottuk ki, a molinóink és matricáink is ehhez igazodva készültek.

2. Mi alapján választottátok ki a helyszínt? Kifejezetten balatoni helyszínen szerettetek volna, esetleg itt éltek?

Zsófi: Én Siófokon születtem és azóta is itt élek, Peti pedig lassan 2 éve költözött ide, itt is képzeljük el a jövőnket hosszútávon. A helyszín kiválasztásnál fontos volt a belváros közelsége. 

3. Honnan jött a név?

Peti: A Vauhaus név az én ötletem volt, az üzletet a lakásunk felújításával párhuzamosan nyitottuk, abban az időben rengeteget böngésztem a barkácsáruházak kínálatát, azt pedig már a fantáziádra bízom melyiket lehetett kutyásítani. Először nevettünk rajta, végül ez lett a befutó.

 

 

4. Mivel sikerült bekerülni a köztudatba? Illetve manapság mi a legnépszerűbb, legtöbbet eladott termék?

Zsófi: Heti szinten érkezik hozzánk olyan helyi vásárló, aki teljesen meg van lepődve azon, hogy egyáltalán létezünk. Emiatt egyáltalán nem gondoljuk azt, hogy bekerültünk volna a köztudatba. Ez egy folyamatos feladat számunkra, hogy egyre több réteg ismerhessen meg minket. Nyáron és ősszel volt lehetőségünk számos rendezvényen részt venni kiállítóként, ahol meg tudtuk mutatni a kis vállalkozásunkat ez jelenleg nagyon hiányzik az életünkből.

2 felé bontjuk a vevőinket: akik barfoznak és akik nem. Eszerint teljesen különbözőek a legnépszerűbb termékek. A nyersen etetők körében a barf menük és minden ami nyúl. A nem nyersen etetők körében pedig a jutalomfalatok és a természetes rágcsálnivalók. 

5. Ha ajánlanotok kellene egy helyet a Balatonnál az ide érkező turistáknak, mi lenne az és miért?

Peti: Siófokiként, ha javasolnom kell természetesen az ezüst és aranypart strandjait illetve a Zamárdi partrészt mondanám. De aki kirándulni szeretne, könnyedén elindulhat a Balaton partján biciklivel, vagy akár autóval, élvezheti a kilátást, a strandokat és a helyi gasztronómiát.

6. Mi az a termék, amit sose vennétek le a repertoárból?

Zsófi: ami először eszembe jut az a CBD olaj. Nagyjából fél éve a kínálatunk része és ez idő alatt rengeteg kutyusnak segített a lehető legkülönfélébb problémák megoldásában. Ilyen az epilepszia, az allergia, a szeparációs szorongás vagy akár a különböző gyulladások a szervezetben.

7. Mi volt a cég legmeghatározóbb pillanata?

Zsófi: Eredeti tervünk szerint az üzlet 2020 március végén nyitott volna ki ( webshopunkat nagyjából év végén szerettük volna elindítani ) de a vírushelyzet miatt megfordult a sorrendünk hiszen nem mertünk kinyitni.

Ez egy hatalmas kihívás volt számunkra. 

A másik legmeghatározóbb pillanat pedig ennél sokkal vidámabb: karácsonyra kutyusuknak készítettünk meglepetésdobozokat, amiből valami hihetetlen mennyiségű, majdnem 80 rendelés érkezett. Ez minden várakozásunkat felülmúlta és el sem tudom mondani mennyit jelentettek a szenteste kapott képek, videók és hálás üzenetek.

8.Volt-e olyan pont, amikor azt mondtátok, hogy elég, és itt a vége?

Peti: a januárunk (pláne a decemberi forgalmat követően) elég elkeserítő volt, de tudjuk, hogy nem vagyunk ezzel egyedül és, hogy mindenki nagyon nehéz helyzetben van, mi azért sokszor magunkban kerestük ennek ellenére a hibát. De továbbra is töretlenül azt gondoljuk, hogy van létjogosultsága a boltunknak. 

9. Összességében mit mondanál el a 2020-as évről? Mit tanított ez az év, mit változtattatok a vállalkozás érdekében?

Peti: Rengeteget tanultunk és tapasztaltunk ebben az évben, boltunkat folyamatosan csinosítjuk, a webshopunkon is mindig fejlesztünk valamit, a social mediában igyekszünk aktívan jelen lenni, reklámozni a termékeinket és bemutatni a mi kis csapatunkat.

  1. Nekem nagyon tetszik ahogy csináljátok az oldalaitokat, látszik hogy nagyon sok munka van benne. Hogy áll össze egy napotok, mennyire tudjátok elosztani a feladatokat és még a “bolt” is működjön rendesen?

Zsófi: Hát megmondom őszintén, mivel a Petinek nem ez az “igazi” állása, így ezeket a feladatokat már az elejétől kezdve többnyire én látom el. Néha kissé fárasztó, pláne ha az embernek nincs ihlete új poszthoz, bejegyzéshez a közösségi felületeken. Instagram- on vagyunk a legaktívabbak (innen származik a webshopos vásárlásaink tetemes része) és ennek leginkább az az oka egy remek kis kutyás közösség képviselteti magát, ahol igazán magunkra találtunk mi is.

Délelőtt szoktam leszámlázni a  beérkezett rendeléseket, illetve elkészíteni a hozzájuk tartozó GLS címkéket. A boltban az első dolgunk összeszedni a beérkezett rendeléseket, aztán, hogy hogy alakul a nap az teljesen kiszámíthatatlan: függ attól, hogy érkezik e áru, hogy mennyi vásárlónk van az üzletben vagy például van e aznapra kiszállítás Siófok környékére. A kreatív tartalmak elkészítése nem időhöz kötött,de igyekszem minden napra tartogatni valami érdekességet. 

Kövessétek őket közösségi oldalaikon: